Selected works

O selectie, actualizata constant, a celor mai reprezentative materiale de presa purtand semnatura Teodor Burnar.

Mapa de prezentare a filmului SCRUM, 2019

Incepand cu ianuarie 2019, m-am ocupat de comunicarea proiectului cinematografic SCRUM / Nothing but Ashes. A fost o munca plina de satisfactii, in care, pe langa website-urile si materialele promotionale dezvoltate, printre care cartea omonima, mi-am putut pune la lucru extensiv expertiza in limba engleza, inclusiv in intalnirile avute peste Ocean.


Revista Matricea Romaneasca nr. 2, toamna 2018

Un numar cu totul special pentru mine, pe care il consider incununarea carierei mele de pana la acel moment. Am gandit Matricea Romaneasca numarul 2 ca un cadou adus Romaniei in An Centenar (2018), insa soarta a vrut ca publicatia sa fie si un omagiu adus luptei de o viata a Mamei mele. Chiar daca a fost unul dintre cele mai grele proiecte pe care le-am dus la capat, si care s-a soldat finalmente cu despartirea de publisher, ramane o publicatie de aur, pentru energiile trezite, pentru colaborarile implicate si pentru valoarea ei sentimentala unica. In iunie 2019, am primit pentru acest numar al revistei premiul Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, in cadrul unei ceremonii la Televiziunea Romana.


Revista Matricea Romaneasca nr. 1, toamna 2017

In 2017, am avut frumoasa nebunie de a lasa ceva in urma si la Matricea Romaneasca – proiect caruia-i dadusem viata online in urma cu un an – si pe print. Privind inapoi, chiar a fost o nebunie, pentru ca obstacolele au fost multe, iar efortul a parut disproportionat de mare comparativ cu multumirile extrinseci. Insa intotdeauna am crezut ca ceea ce lasi in urma ta te defineste, iar a lasa in biblioteca / inima cuiva acel ceva mic numit revista, carte sau articol nu-i deloc putin lucru. Revista s-a oprit la 100 de pagini, si-a adunat in ea multe dintre gandurile mele stranse in timpul peregrinarilor prin tara, plus cateva discutii antologice cu Grigore Lese, Paul Negoescu, Radu Almasan sau Tudor Gheorghe.


Teodor-Burnar-portofoliu-Mesagerul-Sfantului-Anton-1

„A match made in Heaven”, asa as putea descrie relatia cu Mesagerul. Am fost solicitat de Mesagerul Sfantului Anton sa le fiu editorialist in 2010, iar restul e istorie. O colaborare de suflet cu o revista, intamplator catolica, pentru care am toata pretuirea. Arhiva mea (partiala) de autor poate fi consultata aici.


Intre 2014 si 2016 am condus Avocatura.com, portal juridic pe care am reusit sa il transform, printr-o scriitura incisiva si inteligenta, intr-una dintre vocile cele mai respectate din online-ul romanesc de nisa, si nu numai. Tot in aceasta perioada infloritoare pentru presa juridica si pentru mine personal, am supervizat o innoire deopotriva estetica si functionala a site-ului, ceruta de succesul sau fulminant. Arhiva mea de autor poate fi consultata aici.


Teodor Burnar portofoliu alte colaborari Economistul_Pag_1

Un jurnalist este a) fie prea bun, si-atunci n-are timp de colaborari, b) generos – si-atunci si le asuma cu gratie, sau c) n-are alternative, caz in care e fortat sa isi „completeze norma”. M-am aflat in toate cele trei posturi, in diferite etape ale carierei. Am invatat, insa, din fiecare experienta. Indiferent de anvergura respectivului proiect, toate m-au ajutat sa ating cifra magica de 10.000 de ore de practica, motiv pentru care privesc inapoi cu drag la ele.


Teodor Burnar portofoliu Ghidul sezonului 2008_Pag_1

Doua Ghiduri ale Sezonului (2007-08 si 2008-09) si un Anuar FRF (2008) fac parte din „palmaresul” meu. Sunt mandru de aceasta tripla, care mi-a educat autodisciplina, rezistenta la efort, scriitura, dar mi-a si cultivat relatiile cu numerosi colaboratori din lumea sportului. Daca vreti sa cresteti un tanar jurnalist, implicati-l intr-un asemenea proiect-mamut.


Crescand, echipa nationala a reprezentat, ca pentru milioane de alti pusti, o ancora puternica pentru mine. A fost deci o mare onoare sa sustin, prin scrisul meu, eforturile tricolorilor de-a lungul catorva ani (2008-2010). N-as fi crezut niciodata ca vorbele mele vor fi citite de zeci de mii de oameni, dar un meci de fotbal al carui program l-ai scris iti ofera acest privilegiu.


Teodor Burnar portofoliu Sport Magazin_Coperta-ink

Perioada 2007- 2009 a fost una dintre cele mai recompensante pentru mine, profesional si uman. La saptamanalul (Kicker) Sport Magazin am cunoscut mari satisfactii si am crescut foarte mult ca jurnalist si ca om, intr-un climat de libertate si de creativitate dupa care am nazuit, apoi, in repetate randuri. Un experiment in jurnalismul sportiv de calitate pe care sper sa am ocazia sa-l repet, la un moment dat.


teodor burnar portofoliu ziarul ziarul (4)

Prima iubire si primul ziar la care ai lucrat nu se uita niciodata. Pentru mine a fost (acum defunctul) Ziarul Ziarul, o publicatie cu nume amuzant, dar cu o echipa valoroasa. Era vara Mondialului 2006, si redactorul-sef Dan Marinescu paria pe un tanar cu vise mari, venit de nicaieri. Acesta ii expediase doar un mail fatidic, care anunta o scriitura aparte… Pentru ca a pariat pe un nebun frumos, ii voi fi mereu recunoscator lui Dan.