cum era sa ajung parlamentar la alegerile din 2020

Undeva in 2017, cand conduceam proiectul cultural Matricea Romaneasca, am fost abordat pe mail de catre George Simion si rugat sa avem o intalnire. Auzisem de Simion ca activist unionist, militant pentru Unirea cu Basarabia, insa – ca precautie, fiindca circulau multe pe internet despre el – am mers la respectiva cafea cu o colega, Cristina Cazan, tocmai ca sa am vreun martor in cazul in care ceva nepotrivit s-ar fi petrecut sau spus.

Asa ca intr-o seara am baut cu George o cafea la Piata Romana, si am discutat. Omul avea, sau conducea, dupa spusele lui, o televiziune si un ziar la Chisinau, dar n-a putut sa imi explice prea bine cine le finanta. In orice caz, voia sa preia niste materiale video pe care le facusem la inceputul anului in Basarabia, ceea ce m-a flatat, fiindca imi dovedea calitatea muncii, dar la dorinta asta a lui s-a opus patronul meu de atunci. Era investitia lui, deci avea dreptul de a nu se asocia cu c(in)eva care nu-i convenea.

Anii au trecut, iar in 2019 l-am vazut pe George Simion pe tot soiul de panouri, incercand sa intre in Parlamentul European. N-a reusit, insa a facut-o acum, cu AUR, in Parlamentul Romaniei.

In seara aceea in care ne-am intalnit la Piata Romana, George a vorbit si s-a comportat corect, civilizat, deci n-am ce sa-i reprosez. Dar am remarcat la el o sclipire ciudata in ochi, o hotarare apriga, care poate fi usor confundata cu fanatismul.

❝ Imi doresc in continuare sa fiu de partea corecta a istoriei si a democratiei.


Ramane o intrebare, totusi, neelucidata: cine il finanteaza? Pentru ca, o stiu din experienta de om de presa, orice deplasare in tara si peste granite costa. Orice pliant costa. Orice revista sau carte costa, si uneori costa chiar mult. Oare in politica e altfel? Cu siguranta, costurile – financiare, morale – sunt mult mai mari.

Acesta e marele semn de intrebare. Cine ii finanteaza pe baietii auriferi.

PS: Garantez ca daca tineam relatia cu George, azi eram pe listele AUR pentru Senat sau Camera Deputatilor. Si probabil, cu experienta mea de comunicator, partidul sarea de 15%. Insa, imi doresc in continuare sa fiu de partea corecta a istoriei si a democratiei.