de ce votez anti-PNL cu toata inima

Michel Houellebecq a zis intr-o emisiune la televiziunea franceza un lucru demn de retinut: „Votez conform clasei mele sociale”. Nu ca in Romania am avea clase sociale in intelesul sociologic clasic: avem tot mai mult doar saraci si bogati, in categoria saraci incluzand eu si o subtire categorie de mijloc care se iluzioneaza ca e ceva diferit de talpa tarii – acea categorie pe care Steinbeck o numea ironic „embarrassed millionaires”, „milionari temporar jenati financiar”.

Zice excelent Vasile Ernu in acest articol – 60% dintre votantii romani nu sunt reprezentati, iar PNL – sau ciuma galbena, cum mai este cunoscut mai ales dupa exodul masiv de pesedisti la ei – nu e interesat de 70% din populatie, si nu se jeneaza sa o spuna. „El spune clar că reprezintă interesele marelui capital, ale boierimii financiare, ale clasei de mijloc și ale unor grupuri administrativ-financiare.”

Oricine are o minima cultura politica isi da seama ca Johannis, Orban & Co. n-au a face cu liberalismul, ci sunt niste parveniti si impostori care isi protejeaza clica. USR? O minoritate de wannabes, propulsati de context si internet, care mai au mult pana sa confirme ceva in politica. „O Romanie fara hotie” ma face sa rad – ar insemna sa omori Romania, daca stii nitica istorie.

Romania nu inseamna doar patroni si smecheri care dau parandarat partidului care-i pune etern in functii. Romania nu inseamna numai corporatisti pe trotinete electrice si livrari prin Glovo.


Romania nu inseamna doar patroni si smecheri care dau parandarat partidului care-i pune etern in functii. Romania nu inseamna numai corporatisti pe trotinete electrice si livrari prin Glovo. Romania inseamna si milioane de tarani, sute de mii de profesori, milioane de batrani care ne sunt sau ne-au fost bunici ori parinti, inseamna si milioane de tineri care in 5-10 ani, daca nu sunt deja, vor fi parinti si nici un partid politic major nu vorbeste despre protectia familiei. Romania inseamna si milioane de oameni care vor disparea in urmatorii 50 ani, fie pentru ca mor, fie pentru ca fug.

Voi vota PSD, sau mai bine zis social-democratia (stiu foarte bine ce hram poarta partidul lui Ciolacu si Ciolacu insusi), si voi mai vota anti-PNL cu toata inima, pentru ca e vital sa avem o stanga puternica in Romania, o stanga reformata, nu o stanga parvenita ca cea propusa de Ponta si Tariceanu. Nici cand am trecut in acea imaginara clasa de mijloc n-am iubit PNL, pentru ca i-am cunoscut din interior goliciunea, coruptia si superfluitatea. Iar raspunsul la multe dintre problemele Romaniei e social-democratia, nu – vorba lui Constantin Dobrogeanu-Gherea – neo-iobagia propusa de Johannis si sleahta lui.