feriti-va de magarusul care face site-uri

Una dintre cele mai jegoase categorii profesionale cu care am avut de-a face de-a lungul carierei mele in presa/comunicare s-a dovedit a fi cea a web designer-ilor / web developer-ilor (din astia sunt mai putini in Romania, cam toti se descriu designer-i, din motive de ignoranta si impostura). Scriu aceste randuri la rece (nu la cald sub impresia unei amaraciuni recente), astfel ca nu pot fi acuzat de subiectivitate sau exagerare. Nu peste un prag admisibil.

In Romania avem web designer-i si webmaster-i cata frunza, cata iarba. Ei si fotografii de nunti sunt o categorie interschimbabila, de regula unii ajung sa profeseze si in celalalt domeniu, dupa ce dau cota legala de tzepe si trebuie sa schimbe domeniul sau denumirea firmei. Din cauza diletantilor ca ei, ambele profesii altfel onorabile au ajuns de rasul curcilor – cam ca in jurnalism, educatie, politica samd.

Imi aduc aminte cu dezgust de hipsterasi care trebuia sa-mi creeze sau sa-mi faca mentenanta unor website-uri dar nu raspundeau la telefon pana la ora 12, pentru ca isi prajisera creierul in noaptea anterioara, sau de unii care cumparau de pe ThemeForest sau Envato Market o tema de WordPress cu 40 de dolari, dupa care ne vindeau marele website „creat” cu 3000 de euro (in realitate, personalizarile erau minime), sau de unii care cereau de la prima discutie 2-3000 de euro pentru niste lucruri marunte, care le luau un timp ridicol.

Cand aud niste baieti din astia strigand „m**e PSD”, ma apuca rasul. Pai, cum, ma baieti, hotii striga hotii? Voi sunteti mai rai ca ei, doar va imbracati mai bine si va credeti elite.


Si nu, nu erau toti freelanceri. Unii lucrau in agentii, altii pentru corporatii. Genul care voteaza Nicusor, dreptate si adevar. Cam ipocrit asa sa administrezi tepe de mii de euro, dar sa te dai neprihanit, liberal si cu sufletul in Rai. Zic si eu.

Problema cu cererea si oferta e ca nu e prost cel care cere, e prost cel care da. Din fericire, in timp, am ajuns sa-i cunosc (si i-am avertizat si pe altii despre ei) pe acesti cabotini care viseaza doar vacante in Mauritius via tzepe date ignorantilor din mediul corporate, pozand in mici Steve Jobs si Elon Musk. A fost unul dintre motivele pentru care la un moment dat am decis sa devin self-reliant si sa invat, prin forta lucrurilor, nitel HTML, CSS, WordPress samd.

PS: de-aia, cand aud niste baieti din astia strigand „m**e PSD”, ma apuca rasul. Pai, cum, ma baieti, hotii striga hotii? Voi sunteti mai rai ca ei, doar va imbracati mai bine si va credeti elite.