Tu ce vei alege – libertatea sau cafeaua de la Starbucks?

Omul se naşte liber, dar peste tot el este în lanţuri. – Jean-Jacques Rousseau


Notă: am propus articolul de mai jos spre publicare pe Cotidianul, însă Cornel Nistorescu l-a cenzurat pe motiv că el e adeptul vaccinării. Dacă moşul securist citea articolul până la capăt, ar fi realizat e un articol anti-coerciţie, nu anti-vaccinare…

La finalul lunii septembrie, încercând să-mi cumpăr o cafea de la una dintre cafenelele din centrul Bucureştiului, am avut neplăcuta surpriză de a constata că nu mi se mai permitea să rămân la faţa locului, în lipsa certificatului care îmi atesta vaccinarea sau trecerea prin boală. E o situaţie aparent banală, prin care au trecut până acum zeci sau poate sute de mii de “refuzaţi” români, dar tocmai pentru că riscăm să ne obişnuim cu ea, situaţia e de o gravitate excepţională.

Dincolo de faptul că banii subsemnatului au fost totuşi buni pentru vistieria respectivului lanţ comercial – banii nevaccinaţilor non olet!, vorba lui Vespasian – ceea ce m-a frapat mai mult a fost absurdul situaţiei: acelaşi om, acelaşi loc în care mă putusem mişca în voie cu puţin timp în urmă, devenise peste noapte terra interdicta, ca un Paradis refuzat al mercantilismului.

Această discuţie nu este însă una despre cafele – oricât de bune şi de îmbietoare ar fi ele. Ci este una despre principii, despre segregare vaccinală şi despre libertate.

Vă mai aduceţi aminte, probabil, nereuşitele texte de PR ale mai-marilor ţării de la începutul anului. Se vorbea atunci despre beneficiile categorice ale imunizării (în paranteză fie spus, care imunizare? Am nenumăraţi prieteni vaccinaţi cu două doze care stau închişi în case, îmbătrâniţi şi bolnavi, pentru că au contractat virusul). De la înălţimea amvonului său sterilizat, Raed Arafat, secondat de cohorta lui de pseudo-influenceri, ne transmitea că vacinul e libertate. Nu zău? Care libertate? Aceea de a lăsa capul jos şi a accepta orice ţi se impune, fără să crâcneşti? Libertatea de a fi hărţuit până cedezi? Aceasta e libertatea promisă de profet, cea venită prin coerciţie? O libertate băgată pe gât de autorităţi decredibilizate, şovăielnice şi corupte?

Dacă ar fi citit teoreticienii clasici ai dreptului natural, de la Hobbes la Locke şi Rousseau, semiliteratul Florin Cîţu şi omniscientul Raed Arafat ar fi ştiut mai bine: libertatea omului este un drept de la Dumnezeu (sau de la Natură, cum vreţi să-I spuneţi). Libertatea antedatează societatea. A dispune de tine este un drept pe care nu ţi-l mai poate lua nimeni, măcar după 1789 (Revoluţia Franceză), dacă nu după 1689 cu a sa Bill of Rights. “Libertatea omului nu constă în aceea că poate face orice vrea, ci că nu trebuie să facă ceea ce nu vrea”, spunea Rousseau, acelaşi care credea că “Fără libertate nu există adevărată voinţă”. Or, lucrurile la care asistăm şi pe care le trăim sunt desprinse din negura absolutismului, nicidecum dintr-o democraţie aşa cum se pretinde cea românească.

Dacă ar fi citit teoreticienii clasici ai dreptului natural, de la Hobbes la Locke şi Rousseau, semiliteratul Florin Cîţu şi omniscientul Raed Arafat ar fi ştiut mai bine: libertatea omului este un drept de la Dumnezeu (sau de la Natură, cum vreţi să-I spuneţi). Libertatea antedatează societatea.


Dragi concetăţeni, ni se inculcă faptul că dacă nu ne vaccinăm suntem nişte semi-analfabeţi, că vaccinul este calea unică de a-i proteja pe ceilalţi la care ţinem. Nimic mai fals. Există şi alte metode: ne-mersul la UNTOLD sau la Congresul PNL (care au fost evenimente de tip super-spreader, efectiv criminale), restrânsul activităţii la cele esenţiale, igiena (asta, dacă ar fi apă caldă în Bucureşti; căci lipsa apei calde şi a căldurii în calorifere este poate o ameninţare mai mare pentru sănătatea publică decât nevaccinarea! Se aude, Nicuşor?). Există în viaţă greşeli mai mari decât să nu te vaccinezi – bunăoară, să-l votezi pe Klaus Iohannis, acest autoimaginat Tiger Woods de Cotroceni.

Aşa că data viitoare când vă grăbiţi să vă vaccinaţi doar de teamă că l-aţi putea supăra pe Fratele cel Mare, suveranul vostru absolut, gândiţi-vă la un lucru: s-ar putea să cedaţi prea mult pentru prea puţin. Blidul de linte al lui Esau din Biblie, cel care şi-a vândut pe nimic dreptul de prim-născut, s-a transformat azi în ceaşca cu Chai Latte de la Starbucks.

Nu confundaţi confortul cu libertatea. Confortul vine din exterior, libertatea o ai sau nu o ai, ea e un drept natural, nu o concesie a Statului lui Cîţu şi Arafat, a cârmuitorilor vremelnici ai României. Libertatea nu vine din exterior. Ea a fost plantată în voi de către Dumnezeu.

Aduceţi-vă aminte ce a spus Iisus: Adevărul vă va face liberi. Nu vaccinul. El este doar un paliativ, şi încă unul experimental la acest moment. Aveţi tot dreptul să recurgeţi la el, însă nimeni nu are dreptul să îl impună altcuiva şi să îi discrimineze pe cei care îşi exercită dreptul de a-l refuza, cât timp mai există libertate individuală. Căci şi contractul social se mai rupe, atunci când devine opresiv, cum ne învaţă Locke.