Un nou articol stiintific. Si un exemplu de lasitate academica pe care-l denunt

Imi face o deosebita placere sa anunt publicarea unui nou articol academic, The political annexation of the sports hero in contemporary Romania. The case of Simona Halep, care ma aduce mai aproape de sustinerea tezei doctorale. Articolul este disponibil aici.

Acest articol are o istorie interesanta, care merita povestita.

Dincolo de faptul ca a avut peste 20 de versiuni, care mi-au scos peri albi, articolul trebuia sa apara – in limba romana – inca din 2020, in revista academica Arhivele Olteniei. Domnii de acolo chiar mi-l acceptasera, fara comentarii, si imi garantasera aparitia printr-o scrisoare oficiala (pe care o pot proba).

Numai ca – surpriza! Odata cu apropierea alegerilor locale si parlamentare, stimata redactie mi-a refuzat articolul (pe care, repet, la prima analiza mi-l acceptasera, ba chiar la care imi cerusera o seama de modificari, cum se obisnuieste), pretextand ca ei nu publica… articole cu tenta politica, ignorand faptul ca articolul gravita in jurul unor fapte obiective, ca nu era vorba de comentarii politice, ci de o cercetare stiintifica!

Citez din mailul primit:

Arhivele Olteniei este o revista academică care se delimitează de orice subiecte cu implicare politică, iar unele exemplificari trimise de Dvs cu privire la modalitățile de anexare a imaginii Simonei Halep de către diferitele primării din țară nu constituie un subiect de interes pentru revista noastra.


Banuiala mea, sustinuta de atitudinea lor, este ca apropiindu-se alegerile, cei de la Arhivele Olteniei s-au temut sa nu isi arda podurile cu nici un partid politic, publicand un articol “riscant”. Halal integritate academica, halal independenta fata de politic!

Avea dreptate Iustin Pârvu:

Este o realitate tristă – intelectualii noştri au fost şi rămân cei mai slabi în atitudine, fricoşi, cedează uşor, să îşi menţină posturile.


Prin urmare, denunt Arhivele Olteniei pentru lasitatea si servilismul fata de politic de care au dat dovada si salut Journal of Community Positive Practices pentru curajul si verticalitatea probate in publicarea articolului meu „incomod”.

PS: Nu prea cunosc oameni din Romania capabili sa scrie, in mod onest, un articol academic de 25 de pagini+ in engleza. Poate doar somitati cu doctorate facute „la seral”, gen Johannis, Citu, Voiculescu, Turcan, Bode…

coperta JCPP_nr1_2021_articol stiintific Teodor Burnar
coperta JCPP_nr1_2021_articol stiintific Teodor Burnar